Program de recuperare pentru nou-născuții prematuri

Prematuritatea inseamna nasterea unui copil cu o varsta gestationala mai mica de 37 de saptamani si cu o greutate sub 2500 g. Aceasta vine la pachet cu mai multe complicatii printre care evolutie si dezvoltare motorie mai lenta. Conform statisticilor in Romania, 10% din copii care vin pe lume au varsta gestationala mai mica de 37 de saptamani. Din pacate un copil nascut prematur poate dezvolta probleme neuromotorii, motiv pentru care are mare nevoie de recuperare medicala prin kinetoterapie.

Un copil prematur are nevoie de o ingrijire speciala, are nevoie de un program de recuperare sau prevenirea ulterioara a sechelelor neurologice.

In primul an de viata semnele clinice ale unei afectiuni neuro-motorii sunt de obicei slab dezvoltate. Prematurii pot prezenta in primii 2 ani o intarziere a achizitiilor. Copilul nascut prematur nu are aceeasi dezvoltare neuromotorie ca a unui copil nascut la termen.

Tratamentul kinetic trebuie sa tina seama nu de varsta cronologica a copilului ci de varsta sa biologica, adica de stadiul sau de dezvoltare psiho – motorie. Astfel programul de recuperare urmareste etapele de dezvoltare ale copilului si realizarea achizitiilor sale motorii in functie de varsta ajustata care este mai mica decat varsta cronologica.

Afecțiuni frecvente intalnite la prematuri

O principala problema a prematurilor este musculatura slab dezvoltata. Daca cel mic nu-si ridica sau nu isi tine capul, nici cand sta pe burtica, nici atunci cand este tinut in brate, cauza principala este hipotonia musculara (tonusul muscular este scazut). Controlul capului este prima achizitie motorie, fara de care celelalte achizitii nu pot avea loc.

In majoritatea cazurilor, prematurii prezinta o pozitie a corpului in extensie, datorita faptului ca intre lunile 7-9 de viata intrauterina se fixeaza atitudinea pozitiei in flexie a nou- nascutului la termen.

Care este rolul kinetoterapiei?

Kinetoterapia copiilor prematuri trebuie inceputa cat mai repede posibil dupa externarea acestora, in urma recomandarii medicului specialist, pentru ca achizitiile motorii din primele luni

(ridicarea capului, statul pe burtica, pe coate, rostogolirea, tararea, statul in sezut, mersul in patrupedie, ridicarea in picioare, mersul) sa fie cat mai repede recuperate si sa nu existe un decalaj foarte mare intre varsta cronologica si varsta ajustata.

Toate acestea se pot realiza printr-un program individual bine stabilit, care sa contina kinetoterapie si masaj. Acest program imbunatateste miscarile naturale ale corpului, fara a-i provoca bebelusului neplaceri; efortul depus de acesta este unul adaptat, iar abordarea este una blanda.

In urma studiilor, kinetoterapia timpurie are rezultate foarte bune si in ceea ce priveste  dezvoltarea cognitiva( gandirea).

Ce urmarim in cadrul programului de recuperare la prematuri?

– Imbunatatirea activitatii aparatului respirator (prin cresterea ventilatiei pumonare si eliminarea secretiilor bronsice stagnate)

– Stimularea dezvoltarii neuro-motorie

– Stimularea dezvoltarii senzitivo-motorie

– Stimularea sistemului vestibular

– Stimularea dezvoltarii tactile

– Stimularea dezvoltarii proprioceptive

– Stimularea dezvoltarii cognitive

Care sunt efectele kinetoterapiei la prematuri?

– Imbunatatirea tonusului muscular.

– Stimularea circulatiei sanguine

– Imbunatatirea abilitatilor motrice

– Integrarea reflexelor

– Dezvoltarea adecvata si mai rapida din punct de vedere neuro-motor

– Imbunatatirea respiratiei

– Imbunatatirea digestiei

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI

Recuperarea achizitiilor motorii din primele luni la nou nascutii prematuri

OBIECTIVE SPECIFICE

  • Stimularea dezvoltarii neuro-motorie si sensitive nou nascutii prematuri
  • Educarea parintilor in scopul de a constientiza probleme neuromotorii ce de pot dezvolta la prematuri
  • Constientizarea importanței evaluării, diagnosticării și recuperării la nou nascutii prematuri
  • Informarea cu privire la protocolul de recuperare în cazul prematurilor
  • Educarea pacientilor privind modalitatile de abordare a problemelor medicale ce pot aparea la prematuri
  • Cresterea increderii pacientilor in relatia cu medicul specialist si kinetoterapeutul ca unica varianta in stabilirea unei conduite terapeutice corecte.
  1. ACTIUNI

Asociația va realiza programe de recuperare medicala personalizate pentru nou-nascutii prematuri, cu scopul de a preveni sau ameliora afectiunile aparute.In prima etapa se vor realiza consultatii medicale la medicul de recuperare medicala din cadrul clinicii Kinetera, pentru a stabili diagnosticul si a elabora un plan de tratament si obiectivele terapeutice. Consultatiile se efectueaza in urma unei programari anterioare.

In functie de diagnosticul stabilit, beneficiarii vor efectua planul terapeutic in cadrul clinicii Kinetera, sub supravegherea directa a unui kinetoterapeut, pentru atingerea obiectivelor stabilite in cadrul consultatiei.Tratamentul are o durata de 10 zile si contine proceduri de kinetoterapie si masaj terapeutic, in functie de recomandarea medicului in urma consultatiei.La sfarsitul curei de tratament, pacientul beneficiaza de o consultatie de control, pentru a aprecia evolutia si conduita terapeutica pe viitor.

BENEFICIARI

Nou-nascutii prematuri din jud. Iasi

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *